Δημοτικό Συμβούλιο 13/11/2019

Δελτίο τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφορικά με τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων (13/11/2019) για το Βίδο και τον Φοσδά, καθώς και για τα ψηφίσματα που θέσαμε σε ψηφοφορία.

mpormpotisΠολύωρη συζήτηση έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 13/11 σχετικά με το Βίδο και την σύμβαση παραχώρησης του εστιατορίου σε συγκεκριμένη επιχείρηση. 

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν ότι όλα τα θέματα που αφορούν το Βίδο θα πρέπει να συζητιούνται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι σε συμβουλευτικές, γνωμοδοτικές ή διαπαραταξιακές επιτροπές. Το ποιος θα έχει την ευθύνη από πλευράς της Δημοτικής Αρχής είναι θέμα που αφορά την ίδια και όπως αποδείχθηκε και από την συζήτηση το θέμα δεν είναι το πρόσωπο αλλά η πολιτική που θα εφαρμοστεί.

Σχετικά με τη σύμβαση, προτείναμε να καταγγελθεί η σύμβαση με την επιχείρηση και το εστιατόριο να λειτουργείται από το Δήμο, με προσιτές τιμές για όσους θα επιλέγουν να το επισκεφτούν. Η λογική μας έχει ως βάση το ότι δεν μπορούμε να βλέπουμε τις δημόσιες δομές με τη λογική κόστους – κέρδους, δε συμφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου που υποτίθεται ότι θα φέρει την «ανάπτυξη για όλους». Τα λαϊκά στρώματα έχουν πλέον πείρα από αυτού του είδους την ανάπτυξη.

Το Βίδο περιλαμβάνει ιστορικά και πολιτισμικά μνημεία, τις δημοτικές κατασκηνώσεις που καταρρέουν, αποτελεί τόπο αναψυχής και διέξοδο για τις λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά, τους εργαζόμενους. Χρειάζεται συνολική ανάδειξη αλλά και διασφάλιση συχνής και δωρεάν συγκοινωνίας με ευθύνη του δήμου.

Καμία άλλη παράταξη δεν ψήφισε την πρότασή μας. Αν και ακούσαμε πολλά για επαναστατικές λύσεις (!), για ιμπεριαλισμό της συγκεκριμένης επιχείρησης (!) και άλλες ψευτοαριστερές αναλύσεις η πρόταση του εισηγητή κ. Καλούδη ήταν η αναπροσαρμογή της σύμβασης και όχι η καταγγελία της. Την ίδια στιγμή που ο ίδιος ο εισηγητής ήταν παλιότερα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νησιού. 

Σχετικά με τις ψηφοφορίες για τον ΦΟΔΣΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε την υποψήφιά της στην μία ψηφοφορία και λευκό στην ψηφοφορία που δεν είχε υποψήφιο. Όσοι, εκ του πονηρού, λένε ότι με τη στάση μας στηρίξαμε τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο ας ξαναφρεσκάρουν την αριθμητική τους. Βέβαια η πραγματικότητα είναι ότι από νούμερα και εκλογές είναι πολύ καλοί αλλά με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός ότι όλοι αυτοί (που μέχρι πριν λίγο μεταξύ τους βρίζονταν, ειρωνεύονταν ο ένας τον άλλο, αμφισβητούσαν ικανότητες και προσωπικότητες)  τελικά ψήφισαν την πρόταση της Δημάρχου…

Τα ψηφίσματα που κατατέθηκαν από την Λαϊκή Συσπείρωση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.

1. Για την τραμπούκικη συμπεριφορά αστυνομικών απέναντι σε νοσιλευτή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καταδικάζει την απαράδεκτη, αυθαίρετη και αυταρχική συμπεριφορά αστυνομικών φρουρών  ενάντια σε νοσηλευτή του τμήματος οξέων ψυχιατρικής του νοσοκομείου.

Επειδή τους ζητήθηκε να περιμένουν ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εξαγριώθηκαν,  ζήτησαν τα στοιχεία του νοσηλευτή, τον ακινητοποίησαν ασκώντας βία και του πέρασαν χειροπέδες κατηγορώντας τον για «αντίσταση και απείθεια κατά της αρχής». Όλα αυτά μπροστά στα μάτια ασθενών  με προβλήματα ψυχικής υγείας.  

Αυτό το απαράδεκτο συμβάν δεν είναι μεμονωμένο.  Δεν είναι η πρώτη φορά, τόσο επί της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που αστυνομικοί αυθαιρετούν σε βάρος υγειονομικών.

Η κρατική τρομοκρατία πάει χέρι χέρι με τη καλλιέργεια κλίματος φόβου μέσα στους χώρους δουλειάς, ακόμα και μέσα στις δημόσιες μονάδες υγείας, αποτελεί την άλλη όψη της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Καταδικάζουμε  την «επιχείρηση» σύλληψης του νοσηλευτή  αποτελεί ακραία περίπτωση αστυνομικής αυθαιρεσίας και υπέρβασης καθήκοντος.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος φόβου και αυταρχισμού απέναντι στους εργαζόμενους  στους χώρους δουλειάς.

2. Για το άσυλο

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων καταδικάζει απερίφραστα την εισβολή της αστυνομίας στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Καταπατώντας κάθε έννοια πανεπιστημιακού ασύλου, προχώρησε στη καταστολή φοιτητών οι οποίοι αντιδρούσαν στο απαράδεκτο «λοκ άουτ», το οποίο αποφάσισε η Σύγκλητος του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) έως τις 17 Νοέμβρη. 

Προχώρησαν σε σύλληψη δύο φοιτητών. Ο ένας συνελήφθη έξω από την ΑΣΟΕΕ και ο δεύτερος έξω από το σπίτι του, τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ και δεν του επέτρεπαν μέχρι το επόμενο πρωί να επικοινωνήσει ούτε με τον δικηγόρο του.

Για τις εξελίξεις αυτές έχει τεράστια ευθύνη η κυβέρνηση της ΝΔ που προσπαθεί να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη», για να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ, που ακολουθεί και στηρίζει αυτή την κατεύθυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ από την ΑΣΟΕΕ. Καμία παραβίαση του ασύλου και καταστολή των αγωνιστικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων.
  • Να αρθεί άμεσα το lock-out της ΑΣΟΕΕ, ώστε να γίνει Γενική Συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου για να πάρει θέση για όλες αυτές τις εξελίξεις, μπροστά και στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου

Σχετικά με τα ψηφίσματα της Λαϊκής Συσπείρωσης

Χρήσιμη για συμπεράσματα ήταν η στάση των Δημοτικών Παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 13/11 όπου καταψήφισαν τα 2 ψηφίσματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση και αφορούσαν: το πρώτο την εισβολή της αστυνομίας στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το δεύτερο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος νοσηλευτή του τμήματος οξέων της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Κέρκυρας.

Χωρίς καμία αιτιολόγηση η παράταξη της πλειοψηφίας, η μείζονα αντιπολίτευση και η παράταξη του κ. Νεράτζη, καταψήφισαν στηρίζοντας έτσι τις αυταρχικές πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. Εντύπωση προκαλεί και η στάση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Βλάχου που καταψήφισε το 2ο ψήφισμα γιατί αναφερόταν σε παρόμοιες αυταρχικές πρακτικές που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… Αν και του υπενθυμίσαμε ότι ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί με γιατρό σε ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας αλλά και ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα πλαίσια της «φιλολαϊκής» πολιτικής της είχε στείλει δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ στη Λευκίμμη για ένα ολόκληρο καλοκαίρι επέλεξε να κρατήσει την ίδια στάση διαφοροποιούμενος και από την παράταξή του. 

Η στάση τους αποτελεί πολιτική πράξη. Το δόγμα «Νόμος & Τάξη» καλά κρατεί. Η ένταση της καταστολής, για να περνάει η αντιλαϊκή πολιτική, προφανώς βρίσκει σύμφωνες πολλές από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπερασπίζονται τη πολιτική που θέλει τα επιχειρηματικά συμφέροντα να έχουν μεγαλύτερο άσυλο μέσα στα πανεπιστήμια, που θέλει να παρέμβει στη λειτουργία και δράση των σωματείων.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της φοβούνται το οργανωμένο εργατικό, λαϊκό, φοιτητικό κίνημα και καλά κάνουν. Είναι το μόνο που μπορεί να βάλει εμπόδια στο λογική του κέρδους και της ανταποδοτικότητας παντού, στη πολιτική που θέλει πανεπιστήμια και νοσοκομεία να λειτουργούν ως επιχειρήσεις.

Εμείς από την άλλη μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και έξω από αυτό θα υπερασπιζόμαστε το φοιτητικό άσυλο, το δικαίωμα φοιτητών και εργαζομένων να δρουν και να διεκδικούν οργανωμένα.

Τα συμπεράσματα δικά σας….

This entry was posted in Δελτία Τύπου. Bookmark the permalink.