Ανακοίνωση για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

LOGO KERKYRAΗ μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε την Κέρκυρα την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, δυστυχώς επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίες εκφράστηκαν και στα πρόσφατα Δημοτικά Συμβούλια, Νότιας, Βόρειας και Κεντρικής Κέρκυρας. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τα μέτρα πολιτικής προστασίας, ιδιαίτερα της πρόληψης είναι ανύπαρκτα.

Μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, σπανίως έχουν γίνει και μετά από πιέσεις. Οι περισσότερες περιοχές του νησιού είναι ανοχύρωτες στο έλεος της φύσης.

Στη Νότια Κέρκυρα ολόκληρες περιοχές, έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Κορισσίων όπου η θεομηνία προξένησε μεγάλες καταστροφές (οδικό δίκτυο, σπίτια κλπ). Κινδύνευσαν άνθρωποι το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Αναδείχτηκαν για μία ακόμα φορά οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων, αλλά και των τοπικών αρχών. Οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα προληπτικά, είναι συμβολικές, γιατί τα αντίστοιχα έργα δεν είναι «επιλέξιμα» σύμφωνα με την ΕΕ αλλά και την πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Είναι «κόστος» χωρίς κέρδος για τους λίγους. Οι τρεις δήμοι της Κέρκυρας και ιδιαίτερα του Νότου και του Βορρά δεν έχουν ούτε τα στοιχειώδη μέσα και το προσωπικό, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες προστασίας των πολιτών. Πολύ δε περισσότερο σε ακραίες καταστάσεις όπως αυτή της Τρίτης.

Τα Δημοτικά Συμβούλια πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα πόρους, μέσα και προσωπικό προκειμένου να μπορούν στοιχειωδώς να ανταποκρίνονται στις ανάγκες προστασίας των πολιτών και των περιουσιών τους. Να καταγραφούν όλες οι ζημιές και να αποζημιώσουν για καταστροφές στις περιουσίες συμπολιτών μας. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, πρέπει να διεκδικήσουν σε αυτή την κατεύθυνση από το κράτος, τους δήμους και τις περιφέρειες.

Άμεσα να γίνουν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ο χειμώνας είναι μπροστά μας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα όλο και πιο συχνά.

This entry was posted in Ανακοινώσεις. Bookmark the permalink.